REFLECTINT LA NOSTRA ENTITAT EN UN MURAL COMUNITARI
VAN PARTICIPAR QUATRE ENTITATS DEL BARRI DE SANT ROC DE BADALONA
La Fundació Badalona Capaç em va oferir cooperar en la creació d’un projecte artístic amb la intenció de pintar un mural comunitari al costat d’altres entitats del barri de Sant Roc de Badalona. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la Comunalitat BDN.sud, que té com a objectiu promoure el desenvolupament social, l’apoderament dels diferents actors del territori i impulsar social i econòmicament els barris de Badalona Sud.
Per a dur-ho a terme, comptem amb la valuosa col·laboració d’altres tres fundacions amb una extensa trajectòria social en Sant Roc: el Ateneu de Sant Roc, la Fundació Pere Closa i el Casal dels Infants de Badalona. Van participar prop de 30 persones adultes amb discapacitat intel·lectual i 40 joves menors d’edat, la interacció generacional de la qual i multidisciplinària no sols va enriquir la diversitat de perspectives, sinó que també va enfortir el vincle comunitari.
EL PROCÉS ARTÍSTIC PARTICIPATIU
El projecte va començar amb quatre activitats artístiques en els centres de les entitats. En la primera sessió parlem amb les persones amb discapacitat intel·lectual sobre cinc qüestions: esmentar una persona volguda, al seu animal favorit, el nom d’un arbre o d’una planta, del seu menjar preferit i d’un ofici al qual els agradaria dedicar-se. Aquestes paraules es van escriure dins de la silueta d’una mà, pròpia de cada participant i, posteriorment, es van dibuixar, es van pintar amb llapis i retoladors de colors, es van retallar i es van guardar en carpetes.
En les sessions restants, les converses van evolucionar segons les inquietuds de cada grup, donant lloc a nous temes que també van ser representats mitjançant paraules i dibuixos. Aquests elements addicionals van enriquir el nostre registre personal, aportant capes de significat i diversitat a la narrativa visual del conjunt.
PINTANT EL NOSTRE ARXIU PERSONAL
Amb el contingut generat durant les activitats artístiques vaig generar una proposta d’esbós basada en una selecció de 54 dibuixos de l’arxiu que, posteriorment, vaig unificar mitjançant un mateix estil i una paleta de colors bàsics.
El lloc de la intervenció mural es troba en un parc del barri del Congrés. Vaig seleccionar acuradament diverses de les siluetes de les mans i vaig començar a pintar-les sobre la paret, respectant les seves formes característiques i escrivint les paraules que es trobaven dins d’elles. Aquesta elecció deliberada no sols ressalta la singularitat de cada individu sinó que també aporta un toc personalitzat al mural.
Amb la base preparada, duem a terme set sessions consecutives amb els participants de cada entitat. Cada persona va triar un dels dibuixos i la seva ubicació en la paret per a pintar-ho, contribuint així a la creació col·lectiva d’una representació única del nostre arxiu personal. Aquesta etapa del procés va consolidar la participació activa de cada individu, fusionant els seus estils artístics i contribuint a la riquesa visual i simbòlica del mural comunitari.
EL MURAL COMUNITARI
Per a finalitzar, vaig dedicar unes hores a plasmar les paraules i frases destacades, establint connexions amb els dibuixos en la paret. Mantenint la cal·ligrafia original, vaig incorporar els errors gramaticals com una essència distintiva de cada participant. Aquest procés no sols va enriquir el contingut del mural, sinó que també va permetre que l’art entaulés una conversa amb l’espectador, connectant-lo de manera singular amb l’estètica de l’entorn del barri.
Durant aquest projecte artístic, conreem un ambient inclusiu on la creativitat fluïa sense restriccions. La col·laboració entre les persones amb discapacitat intel·lectual i els joves del barri va promoure la comprensió mútua i la connexió entre diferents generacions i experiències de vida.
Aquesta vivència única va reflectir la veritable diversitat del barri de Sant Roc, creant un espai on cada individu va aportar la seva perspectiva particular. Així, el mural es converteix en una obra d’art que no sols captura l’essència de la comunitat, sinó que també convida a una reflexió profunda sobre la riquesa de la condició humana.
Sobre aquest projecte
Entitats Col·laboradores
Generalitat de Catalunya
Comunalitats Urbanes
Comunalitat Badalona.sud
Fundació Badalona Capaç
Fundació Ateneu Sant Roc
Fundació Privada Pere Closa
Casal dels Infants de Badalona
Crèdits
Fotografia: Laura Colomé
Grabació i edició de vídeo: Laura Colomé
Vídeo de dron: Fer Alcalá