Skip to main content

Project tag: Persones grans

UNA OBRA D’ART PARTICIPATIVA EN EL TÚNEL DE LA SALUT

LA MEMÒRIA COL·LECTIVA DEL BARRI I DE LA VIDA DELS SEUS VEÏNS

Aquest projecte dona continuïtat al documental audiovisual d’històries de vida dins del programa “Posem colors al barri de La Salut” en el marc de “Barris i comunitats” de la Diputació de Barcelona i del departament de mediació de l’Ajuntament de Badalona. Té com a propòsit recuperar la memòria col·lectiva del barri de la Salut i promoure el sentit de comunitat i de veïnatge mitjançant la revaloració de la història, a través d’una obra artística que recull les històries del lloc i de la vida dels seus habitants.

La proposta es construeix a partir de la recopilació de 200 fotografies antigues que abasten una línia temporal que va des de principis del segle XX fins a la dècada dels noranta. Aquestes imatges s’han recopilat a partir del fons documental del Museu de Badalona, de la base de dades de Badalona Records i de les aportacions personals de la Federació de Dones. Al mateix temps, vaig realitzar una cerca d’informació i dades de cada imatge perquè em servissin de presentació per als centres educatius i les entitats que van participar en el projecte.

01 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social
02 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Museu De Badalona
03 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Foto De Familia
04 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Vecinos En Lucha

SOM PART DE LA HISTÒRIA DEL TÚNEL DEL PASSEIG DE LA SALUT

El lloc triat per a fer l’obra d’art participativa és el túnel del Passeig de la Salut, ja que constitueix l’actual accés i sortida per als vianants de l’epicentre del barri i del seu passeig principal, on històricament es situen els petits comerços locals. El lloc té una història peculiar: quan van construir l’actual C31 a la fi dels anys seixanta els veïns no podien anar caminant als barris confrontants del sud de la ciutat sense donar una bona volta ja que l’accés al llavors anomenat Paseo Cristo Rey quedava tallat pel gran mur de l’autopista.

Els propietaris dels comerços i els veïns van fer manifestacions per a reclamar un accés per als vianants que, finalment, es va construir anys després perforant un forat d’una grandària pel qual poguessin passar les persones i revestint les seves parets de uralita. El problema en aquest túnel eren els dies de pluja, l’aigua baixava com un riu i no es podia creuar sense agarrar-se a les parets. A més, la poca llum i la inseguretat que oferia creuar-ho de nit, van motivar que el lloc fos conegut popularment com el “túnel del temps” o el “túnel de la vergonya”.

En 1992 es van realitzar les obres de remodelació del túnel tal com el coneixem ara. En l’actualitat, continua sent un lloc per on passen cada dia centenars de persones, cobrant especial importància per a aquest projecte la transformació i dignificació del mateix mitjançant una obra d’art participativa, començant per la seva neteja i continuant amb l’emblanquiment de les seves parets i sostre.

05 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Años Sesenta
06 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona Recuerdos
07 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Centre Comercial
08 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Antes De Pintar

TALLERS PREVIS EN TRES INSTITUTS, UNA ESCOLA, UNA ASSOCIACIÓ I UNA FUNDACIÓ

Des del departament de mediació ens van proposar diversos centres educatius i entitats del barri per a col·laborar en aquest projecte. Vam triar a tres instituts: Enric Borràs, Escombres i Ones i Rafael Albéniz; una escola: Turó d’en Caritg; una associació del barri: Federació de Dons i una fundació: Badalona Capaç.

Els deu tallers previs es van realitzar en els centres de cadascuna de les entitats. Van participar 25 alumnes de 3o de primària, 14 alumnes de 3o d’ESO, 54 alumnes de 4o d’ESO, 12 persones adultes de la Fundació Badalona Capaç i 10 dones de l’associació Federació de Dones. En total sumen 115 persones amb edats compreses entre els 8 i els 70 anys.

En les primeres sessions vaig presentar cronològicament una selecció de les fotografies, explicant el seu context històric i obrint un espai de conversa amb els alumnes i les persones participants sobre les situacions que es mostraven en les imatges i la seva relació amb el que vivim en el nostre present. Després, passem a la interpretació plàstica de les fotografies mitjançant diferents tècniques artístiques com són el dibuix amb llapis, retoladors, barres de pastís, pintura acrílica i collages.

09 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escola Turó Caritg
10 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Materiales
11 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pastel Colores
12 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Escuela Infantil
13 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Arte
14 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Badalona
15 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barres I Ones
16 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Collages Finales
17 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Parroquia La Salud
18 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Dibujo
19 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació De Dones Badalona
20 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pintura Dones
21 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Previo
22 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona Capaç
23 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Antiguas
24 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Collages
25 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Pintura
26 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Institut Enric Borràs
27 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Instituto
28 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Foto Antigua

JORNADES D’ACTIVITATS ARTÍSTIQUES EN EL CENTRE CULTURAL L’ESCORXADOR

En la tercera setmana del projecte participatiu es van realitzar quatre jornades d’activitats artístiques en el centre cultural L’Escorxador de Badalona, en les quals van formar part els quatre centres educatius i les dues entitats, reunint participants de diverses edats que van crear noves propostes basades en els dibuixos i els collages que es van realitzar en els tallers previs.

Les fotografies impreses en diverses grandàries i en escala de grises es van intervenir utilitzant diverses tècniques mixtes: llapis i retoladors de colors, ceres grasses i pintura acrílica. També vam fer composicions amb lletres retallades sobre papers de colors.

Durant aquestes col·laboracions entre nens, adolescents, dones majors i persones amb discapacitat, van sorgir vincles afectius que ens van ajudar a empatitzar i comprendre diferents realitats socials, enfortint la integració, el treball en equip i els rols individuals dins de cada grup.

29 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividades Con Entidades
30 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institutos
31 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Entidades
32 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escuelas
33 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona
34 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barcelona
35 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Inspiracional
36 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Intergeneracional
37 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació Dones Bdn
38 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escorxador Badalona
39 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Personas Discapacitadas
40 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Técnicas Mixtas

FEM UN PASTE UP AMB FOTOGRAFIES ANTIGUES INTERVINGUDES PER PARTICIPANTS EN LES ACTIVITATS

Per al mural situat en el mur exterior de l’entrada del túnel del Passeig de la Salut vaig fer un disseny compost per una selecció de fotografies antigues del barri. La intervenció es va realitzar amb la tècnica del Paste Up, pegant sobre la paret les imatges impreses en paper, intercalades amb fotografies pintades pels participants en les activitats artístiques.

També generem una activitat dins de la programació de la “Festa dels colors” on va participar un grup de nou joves de l’Institut-Escola Rafael Alberti, practicant amb la tècnica i pegant les últimes fotografies en les parets.

41 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paste Up
42 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Poster Arte Urbano
43 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Técnica Paste Up
44 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Badalona Recuerdos
45 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividad Escola Rafael Alberti Badalona
46 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paste Uo Niños
47 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Rafael Alberti
48 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Antiguas Badalona

UN MURAL SOBRE LA HISTÒRIA I LA MEMÒRIA DEL BARRI DE LA SALUT

A l’interior del túnel del passeig de la Salut s’han representat les interpretacions plàstiques de les fotografies històriques del barri que es van realitzar en els tallers previs del projecte participatiu. Per a fer l’esbós vaig utilitzar els dibuixos esquematitzats i els collages retallats en papers pintats amb pastissos. Vaig triar una paleta de colors primaris saturats, combinada amb tons pastels i amb el color blanc amb el qual blanquegem la paret i que tant va agradar als veïns.

En la intervenció mural van participar sis joves de l’Institut Enric Borràs, nou joves de l’Institut Barres i Ones i deu dones de l’associació Federació de Dones. Ens van ajudar a pintar les parets durant cinc jornades en les quals van aprendre a utilitzar diferents eines, demostrant molta voluntat, paciència i destresa, ja que la textura de la superfície de la paret complicava molt realitzar detalls.

49 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Enric Borràs
50 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Enric Borràs
51 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Barres I Ones
52 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barres I Ones
53 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Personas Mayores
54 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació Dones
55 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mujeres Pintando
56 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Dones Badalona

FER SALUT

El nom del barri de la Salut prové de principis del segle XX, quan les persones que vivien en el nucli urbà de Badalona anaven a caminar per aquesta zona, en aquells dies de camps i hortes, dient-se aquesta activitat: “anar a fer salut”.

En la pintura també apareix representada la naturalesa vinculada amb la ciutat i la seva història: el roure i el llorer del seu escut, la nespra (aquí anomenat “micaco”), un ram de raïm recordant el passat vitivinícola de la zona i el sauzgatillo present en la Serralada de la Marina.

57 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mural Cooperativo
58 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Murales Decorativos
59 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pintura Mural
60 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Ilustración
61 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mural
62 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Graffiti
63 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Art Urbà
64 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Arte Urbano

ACABEM EL PROJECTE AMB UNA INSTAL·LACIÓ I UNA BONICA ACTIVITAT

Per a finalitzar el projecte participatiu vam fer una instal·lació en les dues parets del túnel de les lletres que componen el nom del barri retallades sobre fusta, fixant la seva estructura en la paret amb una petita separació per sobre del mural.

En l’última activitat, on van participar nou nens de l’Institut-Escola Turó d’en Caritg i cinc adults de la Fundació Badalona Capaç, es van pegar sobre les lletres de fusta pintades de colors fotografies i dibuixos retallats en paper.

65 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Cataluña
66 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Para Niños
67 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pasteup
68 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pegatinas
69 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Letras
70 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Heri Bdn Capaç
71 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Cooperación
72 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividades

EL TÚNEL S’OMPLE DE LLUM I DE COLOR

L’acolliment d’aquest projecte artístic participatiu ha estat un èxit. Les entitats participants van poder col·laborar i gaudir del procés de creació d’una obra d’art. Els veïns i veïnes ens han expressat cada dia el seu agraïment pel gran canvi que ha sofert l’espai. El túnel s’ha dignificat i il·luminat, representant l’entrada a un barri que ha d’estar orgullós de la seva història passada i del seu present futur.

73 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Autopista C31
74 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fer Alcalá
75 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Carlos Spogo
76 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Baetulo
77 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Micacos
78 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Bdn
79 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Tunel Digno
80 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paseo De La Salud

POSEM COLOR AL BARRI DE LA SALUT

UNA OBRA D’ART PARTICIPATIVA EN LA PLAÇA ANTONIO MACHADO

El departament de mediació de l’Ajuntament de Badalona em va encarregar pintar una paret en el barri de la Salut Alta, emmarcat dins del projecte Barris i Comunitats: motors de transformació social, impulsat per la Diputació de Barcelona. L’objectiu és fomentar vincles entre veïnes i veïns, així com la participació ciutadana.

Quan vaig visitar el lloc on està situada la paret vaig observar que davant hi havia un parc envoltat per una tanca de llistons pintats de colors, diversos jocs infantils de fusta cremats pel sol, uns murs d’acer tallin i un sòl de cautxú desgastat. Tot superfícies pintables.

La plaça Antonio Machado i el barri de la *Salut Alta van ser el meu campament basi durant el mes de gener. En aquest termini de temps vaig realitzar una obra d’art participativa al costat de nenes, nens, veïns i veïnes consistent a enriquir les relacions humanes i la creativitat mitjançant l’art urbà.

01 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Ayuntamiento Badalona
02 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Para Niños
03 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Abstracto
04 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Diputació De Barcelona
05 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Kandinsky
06 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Casal Civic Salut Alta

EN LA PRIMERA FASE VAIG IMPARTIR SET TALLERS PER A NENS, JOVES I ADULTS

Per a la primera fase del projecte vaig impartir set tallers per a dotze nenes i nens de quatre a deu anys inscrits en el Casal cívic Salut Alta; deu adolescents d’onze a catorze anys pertanyents al grup d’usuaris de la Fundació Salut Alta i deu persones adultes usuàries del Casal cívic i comunitari Turó d’en Caritg.

En aquestes jornades prèvies experimentem amb la pintura acrílica i vam donar curs a la imaginació per a investigar l’ús de diferents objectes com a eines per a pintar: raspalls de dents, pintes, esponges, corrons, paletes, pots difusors, i també amb les nostres mans i dits!

07 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Cursos De Pintura
08 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Acuarela
09 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Talleres Previos
10 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Collage
11 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller De Pintura
12 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Fundació Salut Alta

DESCOBRIM NOVES MANERES D’EXPRESSAR-NOS CREATIVAMENT

En els tallers vam conèixer i practiquem diverses tècniques artístiques com són el dibuix amb llapis i retolador, l’aquarel·la, la pintura acrílica i el collage. Cada sessió va ser diferent de l’anterior, la qual cosa ens va permetre descobrir noves maneres d’expressar-nos creativament, fomentant el treball en equip per a reforçar els grups.

Tot això ens va servir posteriorment per a endinsar-nos en la pintura mural col·lectiva i, més concretament, en l’abstracció i representació d’elements figuratius mitjançant la síntesi gràfica i les taques gestuals amb colors.

13 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Turo Caritg
14 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Personas Mayores
15 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Casal Turo Caritg
16 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Creativo
17 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Collage
18 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Collages

LA PLAÇA S’IL·LUMINA DE BLANC

Durant el procés d’intervenció en l’espai públic rebem la visita de diverses entitats i associacions que van participar en la transformació dels diferents equipaments del lloc.

Aquestes fotos capten diversos moments de l’emprimació de les superfícies de fusta i metall i del tobogan, il·luminant la plaça de color blanc, per part dels usuaris i usuàries del Club Social La Ginesta i de la Fundació Badalona Capaç els qui ens van ajudar a il·luminar la plaça de color blanc, imprimant les superfícies de metall i fusta.

19 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Badalona
20 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Imprimación Blanca
21 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Eduard
22 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Bsa
23 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social La Ginesta
24 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Marcos
25 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Francisco
26 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Personas Discapacidad Intelectual

ELS COLORS TRIATS ESTAN RELACIONATS AMB L’ENTORN ARQUITECTÒNIC

L’objectiu d’aquest projecte artístic és recollir les sensacions de la meva convivència amb les persones participants en les activitats i extrapolar-lo als nous motius visuals en la plaça Antonio Machado, observant el barri de la Salut Alta per a explicar-lo després mitjançant colors lligats a l’entorn arquitectònic i prenent com a referència els dibuixos, pintures i collages que es van realitzar durant els tallers del mes de desembre.

Aquestes imatges mostren el moment en el qual Carlos Spogo i els seus assistents Marcos i Eduard apliquen color a la plaça, contribuint a la seva integració en l’entorn arquitectònic.

27 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Dron Fer Alcalá
28 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Eduard Y Marcos
29 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Arte
30 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Salut Alta
31 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Renovación
32 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Badalona

PINTANT AMB RETOLADORS SOBRE LES PARETS

Per a aquesta activitat col·laborem amb la marca Happyink i la Fundació Salut Alta. Els joves participants van barrejar les pintures de colors i van emplenar els retoladors per a després practicar i dibuixar amb ells sobre les superfícies metàl·liques que prèviament havíem preparat amb esmalt sintètic brillant.

33 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Rellenar Rotulador
34 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Rotuladores
35 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Fer Alcalá
36 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Driping
37 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller De Pintura
38 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Happy Ink
39 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Artistas Badalona
40 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Mural
41 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Composición De Colores
42 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Engestur

PLANTEM UNA LLAVOR EN EL BARRI

Les jardineres també es van pintar i es van integrar en el projecte. Per a això, comptem amb la col·laboració de Verd Urbà que ens van ajudar a organitzar dues activitats on van participar les entitats Club Social La Ginesta, Fundació Badalona Capaç, així com veïns i veïnes del barri. L’Ajuntament de Badalona va subministrar les plantes, la sorra i el drenatge que utilitzem per a omplir les jardineres de plantes i flors que ja formen part de la plaça.

En aquestes primeres setmanes cuidem el lloc i vam posar la nostra obstinació en què l’enfocament de l’acció fos positiu i constructiu. Treballem amb afecte la transformació de l’espai i les relacions amb els veïns, rebent l’agraïment de la gent i sense por al que pugui succeir després.

43 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Departament De Mediació
44 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Manos En La Tierra
45 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Entidades Badalona
46 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Jardinería
47 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Pintura Comunitaria
48 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Spogo

IMATGE, ESTÈTICA, CURA I AFECTE

La intervención artística en la plaza Antonio Machado está concebida para dotar a este lugar de una nueva identidad estética generada de manera orgánica y nutrida de las vivencias compartidas con las entidades y las personas participantes.

Empezamos el proyecto barriendo el suelo y limpiando los rincones donde se acumulaban la suciedad y las hojas secas. Podamos los arbustos, se colocaron las tablas y una puerta que faltaban y pintamos con imprimación las superficies de madera y de metal. La plaza se iluminó de blanco y, a continuación, se llenó de colores mimetizándose con el entorno arquitectónico.

La intervenció artística en la plaça Antonio Machado està concebuda per a dotar a aquest lloc d’una nova identitat estètica generada de manera orgànica i nodrida de les vivències compartides amb les entitats i les persones participants.

Comencem el projecte escombrant el sòl i netejant els racons on s’acumulaven la brutícia i les fulles seques. Podem els arbustos, es van col·locar les taules i una porta que faltaven i pintem amb imprimació les superfícies de fusta i de metall. La plaça es va il·luminar de blanc i, a continuació, es va omplir de colors mimetitzant-se amb l’entorn arquitectònic.

55 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Proyecto Comunitario
56 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Parque De Colores
57 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Street Art
58 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Para Niños
59 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Taller Infantil
60 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Parque Infantil

LA NOSTRA PLAÇA

Han passat tres mesos des de l’actuació artística en la plaça Antonio Machado del barri de la Salut de Badalona. Les entitats locals estan tornant a donar ús del lloc, realitzant activitats durant els caps de setmana i en els dies festius. L’essència que li aportem continua intacta, les plantes estan precioses i s’aprecia el respecte i la cura de la gent per aquest espai renovat.

Durant la nostra intervenció en el barri cuidem la convivència amb les veïnes i veïns, escoltant i valorant les seves peticions per a sumar-les al projecte en la mesura que sigui possible i així expandir l’àrea d’acció més enllà de la plaça.

Encara queden moltes coses per fer: col·locar els nous contenidors per a reduir les escombraries que es tira en el sòl durant els caps de setmana, canviar les bombetes dels fanals per a millorar l’enllumenat, podar els arbres que estan damunt de l’àrea de jocs, col·locar un nou gual que faci disminuir la velocitat dels cotxes, moure un de les jardineres per a tenir més espai per a activitats i continuar el manteniment de les instal·lacions infantils i la cura de les plantes.

61 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Arte Urbano
62 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Urbanismo
63 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social La Salud
64 Pintamos Mucho Plaza Antonio Machado Proyecto Arte Social Badalona

VAIG PINTAR UN MURAL EN LA RESIDÈNCIA ON VIU LA MEVA ÀVIA

EN EL TALLER ES VAN ACOLORIR ELS MEUS ESBOSSOS

Fa uns mesos vaig rebre l’encàrrec de pintar un mural en la façana de la residència per a gent gran Ramón Berenguer de Santa Coloma de Gramenet. La persona que em va oferir l’oportunitat de fer la intervenció artística va ser Xavier Soley, el director de la residència.

Per a aquesta activitat vaig realitzar 26 dibuixos en els quals es pot observar una certa soltesa en el gest i una cerca de sintetitzar el resultat mitjançant la línia. També vaig incorporar motius figuratius perquè anés més fàcil trobar i reconèixer elements i situacions.

01 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller De Dibujo
02 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Pintura Acuarelas
03 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Actividad Creativa
04 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Dibujo Y Pintura
05 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Colorear Bocetos
06 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller De Color
07 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Personas Mayores
08 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Santa Coloma

GAUDÍ, MONTSERRAT, PIRATES I LA VERGE

L’observació, interpretació i intervenció mitjançant llapis de colors, ceres i aquarel·les per part de les persones que van assistir em va servir per a obtenir una sèrie de noves temàtiques i registres cromàtics que vaig utilitzar per a fer el disseny de l’esbós que pintaria més tard en la paret cilíndrica de la façana de l’edifici.

Durant el taller parlem d’Antoni Gaudí, de la muntanya de Montserrat, de la fruita, d’ocells, de la naturalesa, de vaixells, de pirates, de nens i de la verge.

09 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Boceto Encarna Lorente
10 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Boceto Barco Pirata
11 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Pintura Y Dibujo
12 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Colorear Y Dibujar
13 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Boceto Montserrat
14 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Boceto Canario Y Virgen

LA VISITA: INTERPRETANT IDEES I RECORDS

El mural representa la visita d’un nen a la seva àvia. El lloc on ocorre la trobada està envoltada de muntanyes i de naturalesa, reconeixent-se elements que podrien trobar-se en una llar: un canari, un fruiter, un tros de taronja, un llum, escultures decoratives, un cuc menjant d’un préssec, la finestra oberta i les dues llunes.

La meva interpretació està basada en les idees que van sorgir durant les dues sessions del taller, per tant la lectura està oberta a trobar nous motius i idees que agradin a cada espectador que visiti la residència.

15 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Fachada
16 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Fachada Santa Coloma
17 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Detalle Frutero Y Barco
18 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Detalle Fruta Y Gusano
19 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Arte Urbano
20 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Santa Coloma Gramanet

MURAL PARTICIPATIU PER A LA RESIDÈNCIA DE MAJORS RAMÓN BERENGUER

PROJECTE ARTÍSTIC INTERGENERACIONAL

La meva àvia Encarna té 99 anys i viu en la Residència per a gent gran Ramón Berenguer de Santa Coloma de Gramanet. Fa uns anys que va deixar de dibuixar i em feia il·lusió que tornés a recuperar el seu hàbit creatiu.

En total van participar 23 residents, juntament amb 10 joves alumnes de l’IES Ramon Berenguer i 2 persones de la Fundació Tallers. Un fantàstic exemple de projecte intergeneracional i col·laboració entre diverses entitats de la ciutat.

01 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Matisse
02 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Collage
03 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Acuarela
04 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Mi Abuela Pintando Acuarelas
05 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Intergeneracional
06 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Pintando Juntas

PLANTES I FLORS EN PERILL D’EXTINCIÓ DE LA SERRALADA DE MARINA

El taller està inspirat en els dibuixos de la meva àvia i en les plantes i flors en perill d’extinció de la Serralada de Marina, una muntanya pròxima a la residència. Les participants van utilitzar tres tècniques diferents per a representar la flora: el dibuix al llapis, el collage i l’aquarel·la.

A partir del material artístic creat en les activitats, vaig elaborar un disseny que es va plasmar en una de les parets exteriors del pati de la residència.

07 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Pintura Mural Participativa
08 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Santa Coloma Gramanet
09 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Mural Barcelona
10 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Pintura Personas Mayores
11 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Patio
12 Pintamos Mucho Institut Ramon Berenguer Jóvenes Pintando Mural
13 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Pintura Mural
14 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Pintura Mural Decorativo
15 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Pintura Azul
16 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mural Jóvenes Y Mayores

UN MUR QUE NO SEPARA

El mural “Un mur que no separa” és el resultat del taller que realitzem en la residència de gent gran Ramón Berenguer de Santa Coloma de Gramanet durant els mesos d’abril i maig de 2022.

Residents, alumnat i voluntariat van intervenir la paret del pati, utilitzant tècniques de muralisme com la pintura plàstica i l’esprai, sota l’acompanyament didàctic de l’artista Carlos *Spogo.

17 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Mujer Improvisando
18 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Pintura Abstracta
19 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Ternura
20 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Acompañamiento De Personas Mayores
21 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Flores Serralda De La Marina
22 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Personas Mayores
23 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Personal Participando
24 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Aprender A Pintar Con Spray
25 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Taller Graffiti
26 Pintamos Mucho Residencia Ramon Berenguer Alumna Pintando El Mural De Flores