Skip to main content

UNA OBRA D’ART PARTICIPATIVA EN EL TÚNEL DE LA SALUT

LA MEMÒRIA COL·LECTIVA DEL BARRI I DE LA VIDA DELS SEUS VEÏNS

Aquest projecte dona continuïtat al documental audiovisual d’històries de vida dins del programa “Posem colors al barri de La Salut” en el marc de “Barris i comunitats” de la Diputació de Barcelona i del departament de mediació de l’Ajuntament de Badalona. Té com a propòsit recuperar la memòria col·lectiva del barri de la Salut i promoure el sentit de comunitat i de veïnatge mitjançant la revaloració de la història, a través d’una obra artística que recull les històries del lloc i de la vida dels seus habitants.

La proposta es construeix a partir de la recopilació de 200 fotografies antigues que abasten una línia temporal que va des de principis del segle XX fins a la dècada dels noranta. Aquestes imatges s’han recopilat a partir del fons documental del Museu de Badalona, de la base de dades de Badalona Records i de les aportacions personals de la Federació de Dones. Al mateix temps, vaig realitzar una cerca d’informació i dades de cada imatge perquè em servissin de presentació per als centres educatius i les entitats que van participar en el projecte.

01 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social
02 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Museu De Badalona
03 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Foto De Familia
04 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Vecinos En Lucha

SOM PART DE LA HISTÒRIA DEL TÚNEL DEL PASSEIG DE LA SALUT

El lloc triat per a fer l’obra d’art participativa és el túnel del Passeig de la Salut, ja que constitueix l’actual accés i sortida per als vianants de l’epicentre del barri i del seu passeig principal, on històricament es situen els petits comerços locals. El lloc té una història peculiar: quan van construir l’actual C31 a la fi dels anys seixanta els veïns no podien anar caminant als barris confrontants del sud de la ciutat sense donar una bona volta ja que l’accés al llavors anomenat Paseo Cristo Rey quedava tallat pel gran mur de l’autopista.

Els propietaris dels comerços i els veïns van fer manifestacions per a reclamar un accés per als vianants que, finalment, es va construir anys després perforant un forat d’una grandària pel qual poguessin passar les persones i revestint les seves parets de uralita. El problema en aquest túnel eren els dies de pluja, l’aigua baixava com un riu i no es podia creuar sense agarrar-se a les parets. A més, la poca llum i la inseguretat que oferia creuar-ho de nit, van motivar que el lloc fos conegut popularment com el “túnel del temps” o el “túnel de la vergonya”.

En 1992 es van realitzar les obres de remodelació del túnel tal com el coneixem ara. En l’actualitat, continua sent un lloc per on passen cada dia centenars de persones, cobrant especial importància per a aquest projecte la transformació i dignificació del mateix mitjançant una obra d’art participativa, començant per la seva neteja i continuant amb l’emblanquiment de les seves parets i sostre.

05 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Años Sesenta
06 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona Recuerdos
07 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Centre Comercial
08 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Antes De Pintar

TALLERS PREVIS EN TRES INSTITUTS, UNA ESCOLA, UNA ASSOCIACIÓ I UNA FUNDACIÓ

Des del departament de mediació ens van proposar diversos centres educatius i entitats del barri per a col·laborar en aquest projecte. Vam triar a tres instituts: Enric Borràs, Escombres i Ones i Rafael Albéniz; una escola: Turó d’en Caritg; una associació del barri: Federació de Dons i una fundació: Badalona Capaç.

Els deu tallers previs es van realitzar en els centres de cadascuna de les entitats. Van participar 25 alumnes de 3o de primària, 14 alumnes de 3o d’ESO, 54 alumnes de 4o d’ESO, 12 persones adultes de la Fundació Badalona Capaç i 10 dones de l’associació Federació de Dones. En total sumen 115 persones amb edats compreses entre els 8 i els 70 anys.

En les primeres sessions vaig presentar cronològicament una selecció de les fotografies, explicant el seu context històric i obrint un espai de conversa amb els alumnes i les persones participants sobre les situacions que es mostraven en les imatges i la seva relació amb el que vivim en el nostre present. Després, passem a la interpretació plàstica de les fotografies mitjançant diferents tècniques artístiques com són el dibuix amb llapis, retoladors, barres de pastís, pintura acrílica i collages.

09 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escola Turó Caritg
10 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Materiales
11 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pastel Colores
12 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Escuela Infantil
13 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Arte
14 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Badalona
15 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barres I Ones
16 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Collages Finales
17 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Parroquia La Salud
18 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Dibujo
19 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació De Dones Badalona
20 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pintura Dones
21 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Previo
22 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona Capaç
23 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Antiguas
24 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Collages
25 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Pintura
26 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Institut Enric Borràs
27 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Taller Instituto
28 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Foto Antigua

JORNADES D’ACTIVITATS ARTÍSTIQUES EN EL CENTRE CULTURAL L’ESCORXADOR

En la tercera setmana del projecte participatiu es van realitzar quatre jornades d’activitats artístiques en el centre cultural L’Escorxador de Badalona, en les quals van formar part els quatre centres educatius i les dues entitats, reunint participants de diverses edats que van crear noves propostes basades en els dibuixos i els collages que es van realitzar en els tallers previs.

Les fotografies impreses en diverses grandàries i en escala de grises es van intervenir utilitzant diverses tècniques mixtes: llapis i retoladors de colors, ceres grasses i pintura acrílica. També vam fer composicions amb lletres retallades sobre papers de colors.

Durant aquestes col·laboracions entre nens, adolescents, dones majors i persones amb discapacitat, van sorgir vincles afectius que ens van ajudar a empatitzar i comprendre diferents realitats socials, enfortint la integració, el treball en equip i els rols individuals dins de cada grup.

29 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividades Con Entidades
30 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institutos
31 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Entidades
32 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escuelas
33 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Badalona
34 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barcelona
35 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Inspiracional
36 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Intergeneracional
37 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació Dones Bdn
38 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Escorxador Badalona
39 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Personas Discapacitadas
40 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Técnicas Mixtas

FEM UN PASTE UP AMB FOTOGRAFIES ANTIGUES INTERVINGUDES PER PARTICIPANTS EN LES ACTIVITATS

Per al mural situat en el mur exterior de l’entrada del túnel del Passeig de la Salut vaig fer un disseny compost per una selecció de fotografies antigues del barri. La intervenció es va realitzar amb la tècnica del Paste Up, pegant sobre la paret les imatges impreses en paper, intercalades amb fotografies pintades pels participants en les activitats artístiques.

També generem una activitat dins de la programació de la “Festa dels colors” on va participar un grup de nou joves de l’Institut-Escola Rafael Alberti, practicant amb la tècnica i pegant les últimes fotografies en les parets.

41 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paste Up
42 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Poster Arte Urbano
43 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Técnica Paste Up
44 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Badalona Recuerdos
45 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividad Escola Rafael Alberti Badalona
46 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paste Uo Niños
47 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Rafael Alberti
48 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fotos Antiguas Badalona

UN MURAL SOBRE LA HISTÒRIA I LA MEMÒRIA DEL BARRI DE LA SALUT

A l’interior del túnel del passeig de la Salut s’han representat les interpretacions plàstiques de les fotografies històriques del barri que es van realitzar en els tallers previs del projecte participatiu. Per a fer l’esbós vaig utilitzar els dibuixos esquematitzats i els collages retallats en papers pintats amb pastissos. Vaig triar una paleta de colors primaris saturats, combinada amb tons pastels i amb el color blanc amb el qual blanquegem la paret i que tant va agradar als veïns.

En la intervenció mural van participar sis joves de l’Institut Enric Borràs, nou joves de l’Institut Barres i Ones i deu dones de l’associació Federació de Dones. Ens van ajudar a pintar les parets durant cinc jornades en les quals van aprendre a utilitzar diferents eines, demostrant molta voluntat, paciència i destresa, ja que la textura de la superfície de la paret complicava molt realitzar detalls.

49 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Enric Borràs
50 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Enric Borràs
51 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Institut Barres I Ones
52 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Barres I Ones
53 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Personas Mayores
54 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Federació Dones
55 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mujeres Pintando
56 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Dones Badalona

FER SALUT

El nom del barri de la Salut prové de principis del segle XX, quan les persones que vivien en el nucli urbà de Badalona anaven a caminar per aquesta zona, en aquells dies de camps i hortes, dient-se aquesta activitat: “anar a fer salut”.

En la pintura també apareix representada la naturalesa vinculada amb la ciutat i la seva història: el roure i el llorer del seu escut, la nespra (aquí anomenat “micaco”), un ram de raïm recordant el passat vitivinícola de la zona i el sauzgatillo present en la Serralada de la Marina.

57 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mural Cooperativo
58 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Murales Decorativos
59 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pintura Mural
60 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Ilustración
61 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Mural
62 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Graffiti
63 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Art Urbà
64 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Arte Urbano

ACABEM EL PROJECTE AMB UNA INSTAL·LACIÓ I UNA BONICA ACTIVITAT

Per a finalitzar el projecte participatiu vam fer una instal·lació en les dues parets del túnel de les lletres que componen el nom del barri retallades sobre fusta, fixant la seva estructura en la paret amb una petita separació per sobre del mural.

En l’última activitat, on van participar nou nens de l’Institut-Escola Turó d’en Caritg i cinc adults de la Fundació Badalona Capaç, es van pegar sobre les lletres de fusta pintades de colors fotografies i dibuixos retallats en paper.

65 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Cataluña
66 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Para Niños
67 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pasteup
68 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Pegatinas
69 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Letras
70 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Heri Bdn Capaç
71 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Cooperación
72 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Actividades

EL TÚNEL S’OMPLE DE LLUM I DE COLOR

L’acolliment d’aquest projecte artístic participatiu ha estat un èxit. Les entitats participants van poder col·laborar i gaudir del procés de creació d’una obra d’art. Els veïns i veïnes ens han expressat cada dia el seu agraïment pel gran canvi que ha sofert l’espai. El túnel s’ha dignificat i il·luminat, representant l’entrada a un barri que ha d’estar orgullós de la seva història passada i del seu present futur.

73 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Autopista C31
74 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Fer Alcalá
75 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Carlos Spogo
76 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Baetulo
77 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Micacos
78 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Bdn
79 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Tunel Digno
80 Pintamos Mucho Tunel La Salud Proyecto Arte Social Paseo De La Salud


Sobre aquest projecte

Data: desembre, 2023
Ubicació: Badalona, Barcelona
Entitats Col·laboradores

Diputació de Barcelona
Ajuntament de Badalona
Institut Enric Borràs
Institut-Escola Turó d’en Caritg
Institut Barres i Ones
Institut-Escola Escuela Rafael Alberti
Associació Federació de Dones
Fundació Badalona Capaç
Museu de Badalona
Badalona Recuerdos

Crèdits

Direcció artística: Carlos Spogo
Fotografies: Fer Alcalá y Fundación Badalona Capaç
Grabació i edició de vídeo: Laura Colomé
Vídeo de dron: Fer Alcalá
Assistencia artística: Dani Berenguer
Música: Perdi Rominger

Etiquetes