UN MURAL INSPIRAT EN ELS TEIXITS TRADICIONALS DE BENÍN
TALLER ARTÍSTIC PER AL CASAL D’ESTIU DEL CENTRE SANT JAUME
Aquesta activitat forma part de “Coneixem”, un projecte artístic social que estic duent a terme a Badalona que tracta de conèixer, al mateix temps que ens serveixen de font d’inspiració, les creacions de l’art contemporani africà de diferents disciplines com són: la pintura, l’escultura, el disseny, la moda, l’arquitectura, la fotografia, l’artesania, el reciclatge i la tecnologia aplicades a l’art.
En les fotografies es pot veure a les nenes i els nens del casal d’estiu del Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch realitzant diverses activitats artístiques sobre la cultura i tradicions africanes.
Per a aquesta ocasió, comptem amb l’ajuda de l’equip de voluntariat del centre, que ens va acompanyar durant tota l’activitat, amb el suport de l’artista Iris San i amb la proposta temàtica i les fotografies de Landry A, qui ens va ensenyar les “Tentures d’Abomey”, uns teixits tradicionals de Benín que es feien a mà, assemblant i brodant peces de tela tenyida, aplicant-les amb una tècnica semblant al patchwork.
LA PINTURA MURAL REPRESENTA DIVERSES ESCENES SOBRE EL CONTINENT AFRICÀ
Els tapissos d’Abomey són molt populars a Benín i el seu ús es reservava per a cerimònies d’iniciació, funerals o celebracions molt especials. En ells es representaven les epopeies bèl·liques i els moments més destacats de la vida dels reis d’aquest país. Cada dinastia triava un motiu figuratiu per a identificar-se, representat per una figura cosida sobre un fons de tela llisa, generalment de color negre.
L’activitat creativa va consistir a dibuixar amb llapis i retoladors diverses escenes sobre la cultura, les tradicions, l’artesania, la gastronomia, el món animal i la naturalesa del continent africà. També practiquem l’escriptura cal·ligràfica amb pinzells i, finalment, retallem papers de colors per a crear els nostres escuts personals inspirats en l’estètica dels tapissos d’Abomey.
EN L’ACTIVITAT TAMBÉ VA PARTICIPAR UN GRUP DE JOVES DE L’ALCÁNTARA FAMILY FOUNDATION
Aquestes fotos mostren el procés de pintat del mural que vam fer al costat de les nenes i nens del casal d’estiu del Centre Sant Jaume. També van participar en l’activitat un grup de joves que formen part de l’Alcántara Family Foundation i diverses persones que viuen a la fàbrica contigua i que formen part del col·lectiu africà més nombrós de la ciutat de Badalona.
L’obra representa una sèrie d’escenes referents a la cultura, la naturalesa i el folklore africà, embolicades per una composició de figures i formes de colors que estan inspirades en els murals d’Esther Mahlangu, una artista pertanyent al poble de Ndebele del Sud, Sud-àfrica. Esther va començar a pintar amb només 10 anys d’edat, una habilitat que li van ensenyar la seva mare i la seva àvia seguint la tradició del seu poble natiu en el qual les dones pinten tant l’exterior com l’interior de les cases. Gràcies a aquesta tradició, que ella mateixa va actualitzar, va començar el seu increïble viatge artístic que la va portar a ser mundialment reconeguda
Sobre aquest projecte
Entitats Col·laboradores
Centre Sant Jaume – Fundación Carles Blanch
Alcántara Family Foundation
Crèdits
Fotografies: Landry A, Centre Sant Jaume i Carlos Spogo